Kerstmis-Recepten.nl

Kerst - Recept Frankrijk konijn en saupiquet


  • Ingredienten:
1 jong tam of wild konijn (ca. 1.25 kg)
7,5 dl droge witte wijn (zoals Chardonnay)
2 el olijfolie, extra vierge
2 takjes verse tijm
2 takjes verse rozemarijn
2 x 2 takjes verse (blad)peterselie
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 kleine ui of sjalot, grof gesnipperd
1 laurierblad, verkruimeld
8 witte peperkorrels, licht gekneusd
zout
40 gr boter
2 el olijfolie, traditioneel
1,5 dl (kook)room
witte peper uit de molen
2 el cognac of armagnac
1 el verse tijmblaadjes
  • Beschrijving:
Verdeel het konijn in 8 stukken en spoel de stukken onder kouw stromend water. Leg ze in een kom. Voeg grof gesneden tijm, rozemarijn, peterselie (2 takjes), knoflook, laurierblad en peperkorrels toe. Schep alles enkele malen om. Schenk de wijn er bij en voeg de olijfolie toe. Laat alles 8-12 marineren. Keer de stukken van tijd tot tijd om en roer de marinade krachtig door. Maak de stukken na het marineren droog met keukenpapier. Zeef de marinade. Verhit een braadpan en laat boter en olie heet worden. Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Wrijf de stukken konijn in met wat zout. Bak de stukken aan alle kanten licht goudbruin. Temper de warmtebron. Schenk de gezeefde marinade bij de stukken en voeg 2 takjes peterselie toe. Schep alles eenmaal om. Leg het deksel op de pan en laat de stukken in een klein uur zachtjes gaar stoven. Neem de stukken uit de pan en houd ze warm (verpakken in aluminiumfolie). Laat het stoofvocht indampen tot er niet meer dan 3 deciliter is overgebleven. Zeef de reductie en breng het opnieuw aan de kook. Voeg de room toe en laat alles zolang zachtjes koken tot een licht gebonden saus is verkregen. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Roer er cognac of armagnac door. Warm de stukken konijn hierna nog even in de saus op.
Presentatie: leg de stukken konijn in een voorverwarmde schaal. Schenk de saus er over. Bestrooi alles met verse tijmblaadjes. Geef er gekookte of gebakken (wok) spruitjes en gekookte of gebakken aardappeltjes bij. Ook met een groene gemengde sla met (wal)noten en croutons zal het konijn je uitstekend smaken.

Reacties op Frankrijk konijn en saupiquet

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: