Kerstmis-Recepten.nl

Kerst - Recept Damhertkoteletten met vossebessensaus


  • Ingredienten:
1 kg wildbotten (en afsnijdsels)
200 g bouquet garni
1 blaadje salie
1 theelepel geplette jeneverbessen
1 laurierblaadje
1 theelepel geplette zwarte peperkorrels
1 fles rode wijn
2 l water
30 g boter
30 g bloem
1 eetlepel tomatenpuree
1 kleine gekookte biet
1,5 kg kruimig kokende aardappels
1 zure appel
4 struikjes brussels lof
16 damhertkoteletten (met lange botjes)
zout
versgemalen peper
50 g boter
1 eetlepel olie
50 g vossebessengelei
50 g vossebessen
zout
versgemalen peper
1 snufje kaneel
50 g gepelde walnoten
50 g boter
1 kleine truffel
zout
  • Beschrijving:
Zet voor de vossebessensaus de wildbotten en -afsnijdsels in een grote pan aan tot ze goudbruin zijn. Laat het bouquet even meekleuren en voeg de kruiden, de specerijen, de wijn en het water toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook, schep het zich vormende schuim eraf en laat het op laag vuur 5 uur trekken. Zet een zeefdoek vast op een schone pan, zet er een zeef op en giet de wildfond erdoor.

Smelt de boter in een diepe pan en roer de bloem erdoor. Laat deze roux even garen. Roer de tomatenpuree erdoor en verwarm de roux tot hij donkerder kleurt. Voeg al roerend 1 liter van de wildfond toe en laat de saus op laag vuur garen; laat haar tot 1 liter inkoken. Stroop de rode biet en steek er met een bolletjessteker kleine balletjes uit.
Kook voor het garnituur de aardappels gaar in water met zout. Schil de appel en snijd hem in blokjes; smoor deze kort in een beetje boter. Maak de struikjes lof schoon, snijd de bittere kern eruit en snijd de struikjes overlangs in repen.
Verwarm de oven voor op 180 ?C. Zout en peper de koteletten. Verwarm de boter met de olie tot hij is uitgebruist en bak de koteletten aan beide kanten goudbruin. Leg de koteletten op het rooster in de oven boven een braadslee en laat ze in circa 8 minuten gaar worden.

Reacties op Damhertkoteletten met vossebessensaus

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: