Kerstmis-Recepten.nl

Kerst - Recept Gebraden hertenbout met pepersaus


  • Ingredienten:
1 kleine hertenbout,
30 gram reuzel,
1,5 dl. kippen- of runderbouillon (of water),
2 stengels bleekselderij, gesneden,
2 theelepels bloem,
1 theelepel groene peperkorrels of grof gestampte zwarte peperkorrels,
zout.
Voor de marinade:
1-2 eetl. olijf- of arachideolie,
2 uien in halve ringen,
2 laurierblaadjes,
1 bosje peterselie,
2 glazen rode wijn,
2 theelepels zwarte peperkorrels
  • Beschrijving:
Maak eerst de marinade:
Verhit de olie in een steelpan en bak de halve uienringen tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg laurier, peterselie, wijn en peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Giet 6 dl. water in de pan en laat 15 minuten op een laag vuur doorkoken. Laat de marinade geheel afkoelen. Giet de marinade in een platte aardewerken schaal. Leg de hertenbout erin en laat hem 24 uur op een koele plaats marineren. Keer het vlees af en toe om.
De volgende dag:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal het vlees uit de marinade (bewaar deze voor de saus) en dep het droog. Verpak in ingevet aluminiumfolie en leg het in een braadslede. Zet de bout in de oven en rooster hem 25 minuten per 450 gram (of 20 minuten per 450 gram als de bout meer dan 4,5 kilo weegt).
Verwijder het folie, vang het sap dat erin zit op, kwast de bout in met reuzel en braad hem nog 30 minuten. Laat intussen op een laag vuur de marinade, de bouillon of het water, en de bleekselderij 25 minuten trekken.
Haal de bout na de braadtijd uit de slede en laat het vlees rusten. Strooi de bloem in het braadvocht. Roer tot de bloem gaar en bruin gekleurd is. Giet de marinade en het bewaarde vleessap al roerend door een zeef in de braadslede. Doe de groene of zwarte peperkorrels erbij en kook de saus in tot er een lekkere, dikke jus ontstaat. Bestrooi het vlees vlak voor het opdienen met zout en serveer het met de jus.

Reacties op Gebraden hertenbout met pepersaus

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: